Na mijn opleidingen op het Grafisch Lyceum in Eindhoven en de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg heb ik voor meerdere grafische bedrijven gewerkt. In 2002 ben ik ZZP-er geworden. Voor al mijn werkzaamheden; schilderijen, illustraties en grafisch ontwerp moest ik een al omvatte bedrijfsnaam vinden. Ik kwam op de volgende naam:

Art & Design Factor Y

Kunst & ontwerp met de Y(vonne) factor.

Ik kan erg genieten van oude gebouwen, met name fabrieksgebouwen (factories). Er bleken veel bedrijven Art-factory of Design-factory te heten en daarom draait het bij mij om de Factor Y.

 

Cursus Kunstbeleving tekenen en schilderen

Tot 2014 bestond mijn werk vooral uit grafische ontwerpen, wat ik met veel plezier deed, maar ik wilde het over een andere boeg gooien en me meer met mijn grootste passie bezig houden:
Tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis.
In mei 2014 deed ik voor het eerst mee aan de Kunstroute Best. Enthousiast was ik voor een grote groep mensen aan het vertellen over mijn schilderijen en mijn passie voor dit vak. Na afloop werd er gevraagd of ik ook cursussen gaf. En zo ja, dat ik mijn eerste inschrijving te pakken had. Wat een geweldig idee! De Cursus Kunstbeleving tekenen en schilderen was geboren. Eerst lesgeven in de kantine van mijn toneelclub, op scholen en bij mij thuis. Later (2016) in ‘t Tejaterke (voormalige avondmaalkerk) in Best, dat grondig verbouwd was en waar ik mijn hart aan verpand had sinds 1989 door mijn lidmaatschap bij toneel. Vóór de voltooiing van de bouw had ik me aangemeld als vaste huurder van ‘t Tejaterke. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar dat ik alle kansen die op mijn pad kwamen heb aangegrepen, zodat ik nu mijn passie met anderen kan delen. Sinds de start van mijn cursus heb ik zoveel geweldige mensen ontmoet!
Iedereen die het leuk vindt, kan leren tekenen en schilderen. Daar ben ik van overtuigd! Onze hersenen zijn een interessante factor hierin. Zij bepalen hoe je de wereld, kleuren en vormen ziet. Zij kunnen hierin ook een storende factor zijn, waardoor blokkades ontstaan en de meeste mensen daarom stoppen met tekenen omdat ze denken het talent er niet voor te hebben. Als je leert je denkwerk los te laten, kun je heerlijk vrij tekenen en schilderen. Mijn cursisten staan er versteld van wat zij voor moois op papier en doek krijgen. Buiten het tekenen en het schilderen leer ik mijn cursisten ook de achtergrond van schilderijen van grote meesters in de bloeiperiode van de schilderkunst tussen de renaissance en het impressionisme.
Mijn cursussen worden zo goed ontvangen dat ik mijn aanbod kon uitbreiden. Inmiddels geef ik cursussen aan 7 groepen, waaronder een groep enthousiaste tieners.

 

Ander werk dat ik hiervoor deed en doe:
  • logo en huisstijlontwerp
  • (portret)schilderijen
  • 7 jaar illustraties maken voor het tijdschrift Mijn Geheim in meerdere rubrieken.
  • illustraties voor de cover van een spannend jeugdboek, 12+ genaamd ‘In het spoor van John Brown’, van het schrijversduo Verhoef & Hendriks (uitgeverij PAMAC).
  • exclusief ontwerpster (illustraties en ontwerpen), voor het merk Margsy-Wargsy - Accessories & Textiles for Kids,
Yvonne van Zon.

 

 

© 2002-nu Yvonne van Zon - Op alle afbeeldingen zit copyright.